gb
When you sit,sit.
When you walk,walk.
But most of all don't hesitate.

Zen.

SAAR I SVERIGE

Sedan år 2001 har Saar bott i Sverige med sin familj ute på landet.ved.jpg

 

Saar startade företaget

Avivi- Inner journey år 2002. En enskild firma, ett ställe där han kunde arbeta med det han var intresserad av. Redan i Israel arbetade han med N.L.P. terapi, undervisade Reiki och gav olika slags behandlingar, som Bach blomsterdroppar, healing, kristallhealing och massage. Men nu behövde han bygga upp ett nytt kontaktnät och hitta nya klienter.

De första kurserna han hade handlade mycket om upplevelser. Det var 2-3 dagars kurser med blandade meditationer, danser och avslappningar.

Där efter satte han igång sin första Tai chi grupp i Örebro och började i samma veva att hålla en årlig tystnads retreat.visitkort.jpg

 Saar trivs bra i Sverige och har nu olika kurser rullande över året. Han arbetar mycket med enskilda N.L.P. konsultationer och healing, men även Tai chi och Zen.

 

 SAAR AVIVI

 

saarchild.jpg Saar Avivi föddes under 70-talet i Israel. Där växte han upp i en av landets minsta kibbutzer med sin familj. Han var ett sladdbarn med tre äldre syskon. Hans far var psykolog och hans mor danslärare. Det är två saker han tagit med sig i sitt eget arbetsliv, genom N.L.P. terapin och Tai chin.

   Redan från fem års ålder arbetade han ute på fruktfälten. Det var hårt arbete, långa timmar i stekande sol. Under hela sin uppväxt plockade han alla möjliga slags frukter, som äpple, apelsiner, grapefrukt, avokado och banan. 

   Kibbutzens ideologi är byggd på att arbeta. Så det är än idag, en av Saars grundpelare, att göra sitt arbete ordentligt, vad det än är.

  När han var tio år började han träna Krav maga, en israelisk självförsvarsteknik, tills det var dags för armén. I Krav magan ingick höga krav och hård diciplin. De sidorna visar sig tydligt i Saars karaktär idag och även i hans Tai chi undervisning.

   När han blev äldre var det många, oändliga meditativa timmar på traktorn och många långa promenader att bara gå och lyssna ute bland träden. Lyssna för att höra efter läckande bevattningsslangar. Saar tog varje tillfälle att uppleva lugn och ro och att titta på sina tankar. Han var fascinerad av människans natur. Det är fortfarande en av hans största intressen, människans natur.

    Det fanns alltid volontärer på kibbutzen. Ungdomar som kom från hela världen för att jobba och ha kul. Saar umgicks mycket med dem och engelskan blev som ett modersmål för honom. Istället för att behöva resan runt jorden, fick Saar gåvan att träffa hundratals med människor från hela världen, på hemmaplan.

   Saar upplevde hela sin skoltid som hemsk. Det ligger mycket i hans karaktär att han inte vill genomföra saker som han inte tror på. Han hade många frågeställningar, varför måste man lära sig vissa ämnen och på ett visst sätt. Och varför fick man inte lära sig viktiga saker inför livet, t.ex. hur man bemöter konflikter och om människovärden.

 

   Sedan var skolan slut och armén väntade. army.jpg

Han var i armén under tre år, som alla unga israeler. Det var en hektisk och tuff period i Saars liv. Under tjänsten tappade han tron på en krigisk inställning och våld som lösning på konflikter. Aldrig fanns det heller egen tid för sig själv.

littledino.jpg

 Efter tre år hade Saar fått nog. Hans överbefälhavare försökte tvinga honom att fortsätta sin     tjänst, men Saar gick därifrån.    

 

    Då kom Tai chin i hans livsväg. Han lärde sig allt som gick att lära. Han träffade många lärare som lärde honom det de kunde. Saar spenderade flera timmar om dagen med att öva Tai chi.

Den Tai chi lärare som kom att betyda mest för Saar var kinesen Haihe Liu. Han lärde Saar allt han kunde, också konsten att göra Tai chi med svärd. Saar fick vara med som hjälplärare under hans lektioner, i Israel. haiho.jpgHaihe blev sedan sjuk och efter ett par år dog han i leukemi. Fortfarande känner Saar en stor saknad efter sin lärare och vän. Än idag har Saar en årlig minnes ceremoni med sina Tai chi grupper för Haihe, fast nu i Sverige. 

 

Saar har alltid haft en inre längtan att bli munk. En dag gav han sig av till ett kloster i Thailand. Han tog farväl av sin familj på obestämd tid och for. När han kom fram till det Buddhistiska klostret Wat Pananchat fick han höra att det var fullt, men han var välkommen tillbaka om en månad igen. Då tog han sin stora ryggsäck och luffade ut bland de tropiska öarna, på Thailands sydöstra hadrin.jpgkust med planen att återvända om en månad. Ute på ön Koh Pha-ngankopagn.jpg kom han i kontakt med ett vackert vandrarhem på stranden, där han kunde undervisa Tai chi och meditation för de inneboende.

Där fick han sin Reiki Master utbildning och började omgående att undervisa andra i Reiki. När Saar flyttade in på vandrarhemmet var den första han träffade, en svensk tjej som tog emot honom i receptionen. "Där är ju min framtida fru" tänkte Saar. Innan Camilla, som hon hette fick veta något hade Saar ringt hem till sin familj och berättat att han träffat sin blivande fru. Och så blev det. Klostret blev bortvalt. Resorna blev uppskjutna. Efter några månader tillsammans i Thailand flyttade Saar och Camilla först en kort kall period till Sverige och sedan till Israel. Efter ett år gifte de sig. Det var först då, långt senare, som Camilla förstod att Saar faktiskt varit på väg att leva sitt liv som en munk, innan de träffades.wedding.jpg

 

Att återvända till Israel var inte lätt för Saar. Han kände sig instängd i kibbutzen, och landets livsstil passade honom inte längre. Ljuspunkterna var, att få vara nära sin Tai chi lärare Haihe och att fortsätta utbilda sig inom alternativmedicin. Varvat med arbete ute på kibbutzens fält och med korna, så hade Saar och Camilla, Reiki kurser och gav behandlingar i kristallhealing och Bach blomsterdroppar. Saar undervisade även Tai chi i kibbutzen, bl.a för volontärerna.

När de väntade sitt första barn bestämde de sig för att flytta till Sverige. Där lever de än idag.

 

Fortfarande kommer ibland längtan upp efter munklivet.

 

 

 
stäng